ПОДПРАВКИ


Подправките са части от растения в прясно, сушено или обработено състояние. Различават се по вкус и аромат. Използват се от незапомнени времена в готварството. Служат за подобряване и ароматизиране на ястията.

Етеричните масла на подправките дразнят сетивата ни. Препоръчва се употребата им в малки количества. В големи количества се препоръчва прием само по медицински предписания.

Всеки народ има предпочитание към подправките. В България най-употребяваните подправки са червеният пипер, чубрицата, магданозът, копърът, джодженът, чесънът, лукът и др.

Не е необходимо да имате в къщи всички подправки които се продават. Купете това, което използвате често при готвене. Екзотичните подправки купете, когато ви трябват за конкретна рецепта.

След използване затворете отново пакетчето с подправки, за  да ги съхраните по-дълго. На етикета би трябвало да е означен срока на годност и начина на съхранение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар