Подправките са части от растения в прясно, сушено или
обработено състояние. Различават се по вкус и аромат. Използват се от
незапомнени времена в готварството. Служат за подобряване и ароматизиране на
ястията.
Етеричните масла на подправките дразнят сетивата ни.
Препоръчва се употребата им в малки количества. В големи количества се
препоръчва прием само по медицински предписания.
Всеки народ има предпочитание към подправките. В България
най-употребяваните подправки са червеният пипер, чубрицата, магданозът, копърът,
джодженът, чесънът, лукът и др.
Не е необходимо да имате в къщи всички подправки които се
продават. Купете това, което използвате често при готвене. Екзотичните подправки
купете, когато ви трябват за конкретна рецепта.
След използване затворете отново пакетчето с подправки,
за да ги съхраните по-дълго. На етикета
би трябвало да е означен срока на годност и начина на съхранение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар