Солта се произвежда чрез изпаряване на морска или солена вода
или чрез добив на каменна сол.
Солта намира широко приложение в готварството, при
боядисването на текстил, производство на сапуни, почистване на пътищата през
зимата, производство на целулоза и хартия. Солните мини се използват за
складиране на много важни документи, предмети и ядрени отпадъци.
Солта която се продава е натриев хлорид с добавка на магнезиев
карбонат и натриев йодид или калиев йодат. На повечето пакети пише йодирана
сол.
Значението на солта за здравето на човека е твърде голямо. В
страните със студен климат дневната консумация е много по-малка. В условията на
горещ климат консумацията на сол е препоръчително да се увеличи.
Употребата на готварска сол се ограничава или изключва при заболявания
на сърдечно-съдовата система, при алергични състояния, гастрити, язвена болест,
при проблеми с отделителната система и др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар